Recente Nieuwsbrief Bonsai

Bonsaicursus Nieuwsbrief 13 september 2021

Beste nieuwsbrieflezer,

Al jaren geven wij een aantal gratis nieuwsbrieven uit waaronder de Bonsai Nieuwsbrief. Verdiensten halen wij uit de verkoop van de Bonsaicursus, advertenties en het ontvangen van vergoedingen indien er een product of dienst via ons netwerk worden besteld. Een deel van de inkomstenbronnen is door corona momenteel wegvallen. Om deze reden vragen wij u om ons te steunen door een kleine donatie te doen, meer informatie.

Volgt u de bonsaicursus nog niet?
U kunt ons steunen door een product van ons af te nemen:
Natuurlijk onze online Bonsaicursus van € 27,00.

Of u kunt denken aan onze Bonsai DVD van € 17,00. (leuk om cadeau te doen of gewoon om te hebben) en (nog 7 op voorraad en op=op).

Stuur ons een mailtje om 1 van deze producten te bestellen. info@bonsaicursus.com
U kunt ons ook bereiken door deze nieuwsbrief beantwoorden.

Redactie Bonsaicursus


Onze website heeft enige aanpassingen ondergaan. Er is een ander thema geïnstalleerd en hierdoor kan e.e.a. tijdelijk er wat rommelig uitzien. Dat passen wij stap voor stap aan. Het kan dus zijn dat wij af en toe even uit de lucht zijn of dat u berichten op andere plekken tegenkomt.
Bekijk Bonsaicursus.com met het nieuwe thema


Online bonsaiboomveiling
Weet u dat er een veiling bestaat van bonsaibomen?
Enorm leuk om op deze wijze aan een mooie of bijzondere boom te komen. Lees verder


Op zoek naar een hovenier? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan.
(Landelijke dekking hoverniersoffertes


Tip: Volg ons ook op:

Regelmatig geven wij informatie via een feed op Twitter en Facebook.

Twitter (270 volgers)
Facebookpagina (75 volgers)

Startersboompje
Wij ontvingen een vraag of wij ook startersboompjes verkopen. Dit doen wij zelf niet aangezien het aankopen van een bonsai vaak persoonlijk is. In de cursus wordt hier ook uitleg over gegeven.
Wilt u echter toch een startersboompje kopen dan zou dat prima kunnen via Bol.com (u kunt daar ook andere bonsaimaterialen bestellen, kijkt u maar eens rond)


U kunt deze 24 stijlen downloaden voor een bedrag van € 2,00 via de rechterbalk in onze website. (te betalen via uw telefoon via sms)


Recent zagen wij een vraag voorbij komen op sociale media over de Wolluis. Heeft u ook last van wolluis, dan kunt u deze video bekijken wat te doen. Één van de adviezen om bij te knippen zou ik voor de Bonsai minder extreem inzetten als het voorbeeld.


Verpotten

Het is een fabeltje dat de Bonsais elk jaar verpot moeten worden. Het beste is om elk voorjaar rond maart te controleren of de pot niet te klein is geworden. De regel is dat bonsais jonger dan ongeveer 15 jaar om de twee of drie jaar worden verpot en de oudere bomen slechts om de vier of vijf jaar. Dit hangt natuurlijk ook af van de soort boom en hoe snel hij groeit.

Als eerste de Bonsai controleren of hij nog gezond is. Zijn de knoppen van bladverliezende bomen nog niet actief even afwachten tot de knoppen beginnen te groeien. Daarna kan de Bonsai uit de pot worden gehaald en de wortelkluit losgemaakt worden. De dikke wortels kunnen doorgeknipt worden. De oude aarde blijft grotendeels in de pot. Het is genoeg om ongeveer eenderde oude aarde te vervangen door nieuwe aarde. De verpotte Bonsai nog even in de luwte zetten, zo hebben ze tijd om bij te komen.

Binnen bonsais kunnen aan het eind van het voorjaar verpot (mei) worden. Vaak is het nog te koud in het vroege voorjaar voor de wortels.


Wij ontvingen recent onderstaande vraag:

Ik las met veel belangstelling het artikel over baobab. Ik probeerde al een paar keer te stekken, in water en in grond, maar het lukt me niet. Graag jullie raad over hoe dat wel kan lukken. – best in grond of in water?- beter b1, stekpoeder, gel of niets toevoegen?- beste periode: bij nieuwe knopvorming, met blaren of naakt?  Wil graag noteren dat ik in Thailand woon, met veel luchtvochtigheid en hoge temperaturen.

Ons antwoord:

Het beste is om in het voorjaar stekken van de boom te snijden, let erop dat er een paar bladeren aan blijven zitten. Daarna de stekken een paar dagen laten drogen. Als er geen plantensap meer is dan kan de stek in de grond worden gezet.  De stekken kunnen ook ingewreven worden met stekpoeder voordat ze in een zand/turfmengsel worden gezet. De pot moet groot genoeg zijn met voldoende gaten in de bodem zodat het water weg kan. Tevens moet de grond vochtig worden gehouden. Op deze manier zal het moeten het lukken. Wij wensen u in ieder geval veel plezier en succes.

Aanvullende vraag:

Ik dank je zeer voor de snelle reactie. De drie baobab boompjes die ik heb beginnen nu, op het einde van het Thais droog seizoen, opnieuw bladknoppen  te vormen en er verschijnen al een paar blaadjes aan de top. Ook zonder blad gedurende de laatste 2 maanden hebben  ze niet echt kurkdroog gestaan. De twijgen zijn in feite zeer dun en ik vraag me af of er bij het afsnijden enig plantensap zal te merken  zijn.Ik ben bevreesd dat de paar blaren aan de top gaan verwelken en uitdrogen als ik de stekjes een paar dagen laat uitdrogen. Zou het daarom niet beter zijn de stekken onmiddellijk na het snoeien in de grond te zetten. Ik heb het de methode van een paar dagen uitdrogen eerder geprobeerd met stekken van woestijnroos maar het bleef zonder resultaat. Graag je bijkomend advies, met beste dank bij voorbaat.

Ons antwoord:

Zijn je drie Baobab boompjes al groot genoeg om er stekken van af te snijden? Het is met Bonsais ook altijd zo dat het uit proberen blijft. De ene boom is sterker dan de andere boom. Als je de stekken gelijk in de grond wilt zetten gebruik dan goed drainerende grond. Wat ik zelf eens heb geprobeerd is het volgende. Als ze in de grond staan gelijk iets water geven en dan de grond laten uitdrogen en dan pas opnieuw water geven. Het plantje moet dan iets harder zijn best doen om te overleven.


Wij ontvingen recent via de email onderstaande vraag:
Wanneer kun je het beste een Grove Den uit de vollegrond verpotten naar een trainingspot

Ons antwoord
In het voorjaar is de beste tijd om deze Den over te zetten. Dan kun je ook makkelijker wortelsnoei toepassen. De Den heeft dan de tijd om bij te komen van de wortelsnoei.Voor dennen is een grondmengsel nodig van akadama rond 60% en 40% vulkanische puim. Andere aarde is ook te doen maar zorg er dan voor dat er zand doorheen gemengd wordt voor de drainage. 

Aanvulling
Weet u dat we een apart artikel over dennen uit de hoge Veluwe op de site hebben staan? Dennen


Standplaats van de Buiten Bonsai 

Het komt voor dat de Bonsai het niet zo goed doet als de verwachting is en nog erger doodgaat. De reden hiervoor is niet altijd heel duidelijk. Het kan zijn dat de Bonsai snel na de aankoop het loodje legt. Dan lijkt het erop dat de Bonsai al niet goed was bij de aankoop. 

Daarom is het van belang een krabtest uit te voeren bij aankoop. Heel simpel krab met je nagel aan de bast van de boom. Als je een groen stukje ziet is de Bonsai goed en zou hij het goed moeten doen. 

Hou ook rekening na aankoop dat de Bonsai in wat armere grond staan. Waarschijnlijk staat hij daar al een tijdje in en is de grond uitgeput geraakt. Mest in het begin een beetje bij en vervang op langere termijn de aarde. 

Onze ervaring is dat er behalve ziektes en plagen er ook nog een oorzaak kan liggen in de standplaats. Veel Bonsais hebben behoefte aan een goede standplaats. Als de Bonsai niet op een goede plek staat gaat hij niet direct dood maar vaak gaat dit heel langzaam.

Informeer en lees goed welke Bonsai u gekocht heeft en wat zijn behoeftes zijn. Het weer bv kan de laatste jaren nogal extreem zijn. Zodat er veel regenval is of een brandende zon. En dat de nachtvorst die in april of mei nog wel eens voor kan komen.

Dus een goede drainage in de pot zodat het overtollige water kan wegvloeien en er geen wortelrot of bodemschimmel ontstaat. De bodemschimmel verstopt de haarvaten van de wortels en de sapstroom gaat niet meer goed genoeg door de wortels. De Bonsai gaat dan verdrogen. Dit gebeurt vaak als de Bonsai op een verkeerde plek staat en hij zich niet 100% voelt. 

Bij een eventuele nachtvorst kan er een doos over de Bonsai gezet worden. Hou rekening met kleine bonsai die dicht bij de grond staan, op de grond vriest het vaak het hardst. 

Een ander probleem zijn de slakken en luizen in de Bonsai. Dit is heel vervelend, maar hou voor ogen dat een gezonden en sterke Bonsai er niet aan onderdoor kan gaan. Bij het tuincentrum zijn tegenwoordig genoeg goede bestrijdingsmiddelen te koop die veilig zijn voor dieren en het milieu.

Veel voorkomende verzorgingfout
Helaas komt het regelmatig voor dat bomen ziek worden. Vooral pas aangeschafte Bonsai zijn extra vatbaar voor allerlei ziekten of verzorgingsfouten, mede omdat de boom plotseling vanaf het tuincentrum in een geheel andere leefomgeving komt te staan.

Juiste standplaats

Het is van groot belang dat een Bonsai boom op de juiste plaats wordt gezet.
Per boomsoort verschillen de vereisten, maar over het algemeen geldt dat de boom in het licht moet staan maar niet in teveel wind of teveel volle zon in de zomer. Er is een duidelijk onderscheid tussen binnen- en buiten Bonsai.
Sommige binnen Bonsai mogen tijdens de zomer rustig buiten worden geplaatst, andere binnen Bonsai zullen dit echter niet waarderen.
Buiten Bonsai zullen het veel minder goed doen als ze binnen staan. Plaats ze buiten op een lichte plek, beschut tegen de wind.


TV op PC kijken; vergelijking-site van verschillende aanbieders waarmee u TV op uw PC of op een ander apparaat met beeldscherm kunt bekijken.


Video bonsai in een aquarium
Bekijk op Youtube


Bierdopje.nl

Luchtvochtigheid binnen Bonsai
De bonsai staat vaak in de vensterbank omdat daar vaak het meeste zonlicht binnen komt. De radiators zitten vaak ook onder vensterbanken. In de winter als de radiatoren aangaan is het vaak moeilijk om de luchtvochtigheid rondom de bonsai goed te houden.

De luchtvochtigheid is te verbeteren door de ficus op een plateau te zetten met rondom water. De aarde mag natuurlijk geen contact met het water krijgen daar de wortels te nat worden en afsterven. Het water gaat verdampen waardoor de lucht rondom de ficus verdampt. Het beste kun je dan een grote platte schaal kopen die vullen met water en kleine steentjes en daar de schaal met de ficus bovenop zetten. Erg decoratief in de vensterbank.

Ezelsbruggetje
Bemest alleen als de letter R niet in de maand zit.


Bonsaiproducten
Bonsaicursus krijgt regelmatig de vraag naar goede Bonsaiproducten. Dit kan erg ingewikkeld zijn aangezien veel producten tijdelijk of periodiek worden verkocht.
Vandaar dat wij via een pagina een links geven naar toeleveranciers die artikelen en Bonsaiboeken op voorraad hebben staan. Bezoek deze pagina.


Onze website staat boordevol informatie over Bonsai en de verzorging hiervan.
Bezoek onze Website

Bonsaiboomsoorten
Bonsai verzorgen
Lijst Latijnse boomnamen a t/m f
Lijst Latijnse boomnamen g t/m p
Lijst Latijnse boomnamen p t/m z


Binnengekomen vragen:

Vraag:
Ingekort i.v.m. plaatsgebrek [red]
Ik heb 2 starters bonsai aangeschaft via Bol.com.
Beide bonsai een vaste plaats gegeven dicht bij het raam zonder volledig in de zon te staan.

De bladeren zijn van beide bonsai afgevallen na ca. 6 weken. Dus heb ik ze water en meer aandacht gegeven en gezorgd dat de aarde niet indroogde. Hiermee kwamen er nieuwe scheuten en sindsdien let ik op de vochtigheid van de aarde (elke 2-3 dagen) en mest de bonsai 1 x 3 weken. Op dit moment zitten op beide boompjes veel scheuten, ik snoei de scheuten tot 2 “bladeren” alleen kom ik hier niet verder mee. Op een gegeven moment vallen deze gesnoeide scheuten er weer af.

Antwoord:
Enkele ideeën: 
Binnen bonsais zijn lastig te houden. De standplaats van binnenbonsais luistert ook nauw. Goed water geven is belangrijk. Stel dat er teveel water is gegeven en de grond te nat is dan breiden de wortels zich niet verder uit en nemen minder zuurstof op. Het is zaak de Bonsai vochtig te houden door regelmatig de bladeren te sproeien. Bij vrij droge omstandigheden gedijt hij het beste. Dan gaat de wortel op zoek naar water en groeit door.
Staat de Pinus nog in de aarde waarin hij is gekocht. Dit is niet altijd het beste grondmengsel.
Gele bladrandjes kunnen een teken zijn dat er een kalktekort is. Ook kan oude aarde leiden tot verzuring bij de wortels die het dichts onder de stam zitten.
Is de pot niet aan de kleine kant? Hebben de wortels nog genoeg ruimte in de pot? 

Bonsais nemen alleen voedingsstoffen op die ze nodig hebben. Voedingsstoffen die niet worden gebruikt blijven achter in de vorm van zouten. Wanneer er te veel zouten in de grond achterblijft wordt dit zoveel dat het schadelijk is voor de wortels, daar zout de wortels doet uitdrogen. Dat is dan een vorm van overbemesting. Het beste is voorzichtig te zijn met mest.


Vraag:
Hoe kan ik het beste hanagokoro korrels kan gebruiken. Advies is om ze voor driekwart in de grond te steken, maar dan beschadig ik de mos laag. Zijn er andere manieren om de korrels te gebruiken?
Ons Antwoord:
Een paar korrels kunnen op het mos gelegd worden. Strooi iets aarde over het mos heen en druk het aan met de achterkant van een lepel. De aarde zakt met de korrels door het mos heen. Je kunt ook vloeibare kunstmest gebruiken voor bonsais.
Zie de pagina over mest op www.bonsaicursus.com


Tip voor het opkweken.
Het karton van de binnenrol van een rol WC papier absorbeert veel vocht en is oplosbaar. Hierdoor is dit uitermate geschikt als opkweekmateriaal.


© 2021 bonsaicursus.com | Op artikelen geschreven door anderen dan de redactie berust het copyright bij de auteur. Voor informatie hierover stuurt u een email aan de redactie.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft ingeschreven op deze nieuwsbrief via één van onze websites volgens de disclaimer.